Kategorier
Anläggningsdykare

Anläggningsdykare – tips och råd 

Vad gör egentligen en anläggningsdykare och när kan man ha behov av en sådan? Som privatperson så finns det egentligen bara vid några få tillfällen där en anläggningsdykare kan vara intressant att anlita. Har du exempelvis en brygga som behöver repareras under vatten – eller har ni som samfällighet behov av att reparera en småbåtshamn ni äger så kan en anläggningsdykare hjälpa er med detta. 

I övrigt så handlar det mestadels om att en anläggningsdykare anlitas i samband med större projekt och resande av exempelvis broar och annan nödvändig infrastruktur. 

Före, under och efter projektet 

Något som sker både före, under och efter ett avslutat projekt. Innan exempelvis en bro börjar byggas så anlitas ofta en anläggningsdykare för att samla in data och information kring hur botten ser ut. Man analyserar, gör prover och olika mätningar för att se hur den framtida bron ska förankras. 

Då projektet väl sätter igång så blir en anläggningsdykare den som arbetar under vattnet och som exempelvis svetsar och sammanfogar de delar som ska användas. 

För framtidens arbete kan man se att en anläggningsdykare dels utför regelbundna inspektioner och – vid behov – reparationer av bron i fråga. Samma sak gäller även för exempelvis hamnar och andra projekt där man har delar under vattenytan. 

Anläggningsdykare – ett arbete i skymundan 

En anläggningsdykare kan, på det stora hela, göra alla typer av arbeten som sker under vattenytan. Det kan handla om att lägga ut större kablar, genomföra arbeten med pipelines – eller om att bistå exempelvis kommuner med saneringsprojekt av en sjö- eller havsbotten. 

Allt som sker under vatten är något som en utbildad och certifierad anläggningsdykare kan åta sig. Dessa gör ett stort jobb, men det sker i skymundan i många fall. Nästa gång du ser någon typ av byggnation där delar finns i vattnet så vet du också att detta är frukten av en professionell anläggningsdykares arbete.